top of page

KATEGORIE

KATEGORIE

Rovná daň? Rovné pokuty!

Nikdy jsem nebyl přílišným fanouškem progresivní daně. Tedy aby lidé s vyššími příjmy odváděli větší daně. Oni už totiž více odvádí (pokud daňovou povinnost neobchází). Člověk, co vydělá průměrný plat (cca 32 tisíc hrubého), odvede necelých pět tisíc, podnikatel, co vydělá 320 tisíc, odvede padesát. Je to stejný poměr, vyšší částka. To je fér, ne?

...ale proč to takhle není u pokut?

Jestliže se shodneme, že pokuta je trestem, který má v první řadě demotivovat člověka, aby příště neporušoval zákony a předpisy, proč ještě není výše pokuty závislá na výši příjmů, jako je to např. ve Švýcarsku?

Představme si dva lidi, kteří oba překročí na silnici povolenou rychlost a dostanou pokutu ve výši 2 000,- Kč. Člověk, který bere průměrný plat zaplatí na pokutě 6,2 % svého přijmu, tedy zhruba jednu patnáctinu. Podnikatel ale zaplatí pouze 0,6 %, neboli jednu sto-padesátinu.

Fixní výše pokuty tedy nemá šanci demotivovat člověka s nadstandardním příjmem, aby to neudělal znovu. V jeho světě jsou to drobné. Naopak pro člověka s průměrným platem je to výrazný zásah do rozpočtu a napříště si dá zřejmě pozor. A člověk s podprůměrným platem je na tom ještě hůř - pro něj je taková pokuta potenciálně likvidační.

Ústava ale říká, že jsme si před zákonem všichni rovni. Jak do toho tedy zapadá nepoměrná výše pokuty, která očividně není stejným trestem pro všechny? Pojďme se namísto progresivní dani věnovat tomu, aby zákon dopadl na všechny stejně. Progresivní daň je rovnostářství. Relativně počítaná pokuta je rovnost.

Nestojí to za to změnit?

Zpět na kategorie

bottom of page