top of page

KATEGORIE

KATEGORIE

Požírá revoluce své děti?

Už jste slyšeli o kartě Revolut? Pokud jste z většího města, máte na kontě 25 let a více a pracujete v moderní profesi, pak zřejmě ano. Britský start-up ostatně přilákal už několik miliónů uživatelů, kterým se líbí rychlé převody peněz, pokročilé funkce v aplikaci nebo vedení služby úplně zdarma. Ale jak už zaznělo na konci sedmdesátých let: jestliže za něco neplatíte, potom jste zboží VY. A je tedy na místě se ptát, kdo by vás rád koupil.


Ačkoliv se Revolut prezentuje jako britský projekt, je to poněkud zavádějící informace. Firmu totiž založili v roce 2015 dva mladí Rusové, kteří studovali na moskevských univerzitách a zkušenosti čerpali v několika evropských bankovních institucích.

Jako start-upisté samozřejmě nemohli projekt sami financovat, proto spoléhali na peníze od investorů. A několik se jich skutečně našlo. Nejdříve se jim podařilo získat několik nižších miliónů liber od subjektů přímo v Británii (Balderton Capital), rozhodující balík ale přišel až v roce 2017, kdy firma dostala 250 miliónů dollarů od firmy DST Global sídlící v Hongkongu.


RUSKO, ČÍNA...


DST Global vám možná nic neřekne. Vězte ale, že je to firma, která štědře investuje do technologických firem, včetně například Facebooku a její zakladatel je Yuri Milner - další rus, který krom investiční společnosti DST Global založil také firmu Mail.ru Group - největšího poskytovatele mailových serverů v Rusku. Yuri Milner má přitom velmi úzké vazby na politický aparát současného Ruska.


A není jediný. I o zakladateli Revolutu se podobně spekuluje. Jeho otec je totiž jedním z hlavních figurantů v ruském Promgazu - dceřiné firmě státního Gazpromu. A když říkám spekuluje, pak myslím hlavně spekulace, které nyní řeší malý baltský stát Litva.

Litva je totiž zároveň zemí, která poskytla Revolutu evropskou bankovní licenci. Do té doby musely peníze Revolutu ležet na účtech v tradičních bankovních domech, s bankovní licencí se ale ze start-upu stala plnohodnotná banka a kde leží peníze nyní, se mi nepodařilo dohledat.


STABILITA, NEBO LOTERIE?


Tenhle stav ale nemusí vydržet dlouho. Litva je, jakožto země s bohatou historií s Ruskem, celkem háklivá na ruské interference a ve hře je proto možnost, že udělení bankovní licence zruší. Jeden z důvodů by bylo už zmiňované personální propojení na moskevské politické kruhy, ale také podezření z umožňování praní peněz.

Dnes už bývalý CTO Revolutu totiž v minulosti upozornil, že automatické systémy, které u bank detekují možná podvodná jednání byly několik měsíců vypnuté. Stejně tak se objevila informace, že byly vypnuté systémy, které zabraňují odesílání peněz na účty, které se ocitly na sankčních listinách. Tento člověk několik týdnů poté na svůj post rezignoval.


Je tedy rozhodně na místě, mít se na pozoru, ale také zvážit všechny známé informace předtím, než si člověk kartu pořídí. Možná jsou obavy zbytečné a je to skutečně jen skvělá služba plná výhod. Nebo jsou obavy opodstatněné a vaše peníze umožňují financovat ruskou mašinérii a Islámský stát.


Nevím, co z toho je pravda.


Vyberte si.

Zpět na kategorie

bottom of page