top of page

KATEGORIE

KATEGORIE

Klíčové slovo: Krása (Recenze - Slunovrat)

Nikdy bych nevěřil, že to bude první slovo, co mě napadne, když se řekne Midsommar bude krása. Film Ariho Astera je totiž především naprosto úchvatný po vizuální stránce. Potom je to artový psychologický thriller a teprve potom horror.

Je to jeden z těch filmů, který vás vtáhne od první minuty a nepustí do poslední černé obrazovky. Jeho tempo je na 140 minut občas až neuvěřitelně pomalé, ale vy hltáte každý jeden záběr plný barev, květin a nádherné přírody Švédska.

A pak začne jízda...

Ačkoliv je zápletka vcelku předvídatelná, režisér vám ji nabízí v takovém kabátku, že mu to okamžitě odpustíte. To jednak díky zmíněným vizuálním orgiím, ale hlavně díky skvěle napsané hlavní roli. Florence Pugh tu předvádí tak intenzivní a přitom tak uvěřitelné emoce, že se nebojím ji označit za jednu z nejlepších hereček přicházející generace.

Film sám o sobě míchá realisticky násilné scény s lehkým a nenuceným humorem, který ale v kontrastu toho, co se má odehrát, působí jako víc než vítaná úleva. Will Poulter (Maze Runner, Revenant) se téhle úlohy zhostil dokonale. Člověk se místy nahlas směje, aby se minutu na to ponořil do sedačky a přivíral oči při tom, co se na plátně odehrává.

Těch vyloženě nechutných scén je tu přitom jen hrstka. Těch děsivých pak ještě méně. Film mnohem víc než děsí drží diváka v neustálé ostražitosti před tím, co by se mohlo stát. Když po sérii nechtěných "odchodů" vedlejších postav, uvidíte široký záběr na pódium, na kterém stojí zatím neznámý stroj, hlavou vám projedou tisíce obrázků toho, co by mohlo nastat. Jeho funkce je přitom úplně jiná.

Slunovrat - jak se film v české distribuci jmenuje - není film pro každého. Není totiž zdaleka tak rychlý, čitelný a doslovný jako většina tvorby pro velké plátno. Naopak - je pomalý, místy překvapivý a předhazuje lopatou myšlenky, které si člověk musí sám v sobě pozvolna přežvýkat.

Sám režisér Ari Aster (Děsivé dědictví) v jednom rozhovoru prohlásil, že Slunovrat je pro něj film o rozchodu. V tom rozhodně nelhal. Je to tíživý a tísnivý film o nefunkčním vztahu dvou lidí, kteří neví jak nebo z něj dokonce nemůžou ven. A právě tahle děsivá sekta plná usměvavých blonďatých a zrzavých lidí jim to nakonec pomůže jednou provždy vyřešit.

Tak co? Přijedete na další slavnost?

 

Pozn.: Díky všem v Kinu Aero, že nám zprostředkováváte tyhle filmové zážitky a velký palec nahoru, že jste pro tu příležitost oblékli personál do kostýmů. Úvodní slovo s panem s obřím kladivem v ruce byla skvělá náladovka!

Zpět na kategorie

bottom of page