top of page

KATEGORIE

KATEGORIE

POSLEDNÍ SÉRIE GoT JE BOŽÍ!

...jsem chtěl touhle dobou napsat. Jenže to by ji tvůrci nesměli psát zřejmě metodou "dej nekonečně mnoho opic k nekonečně mnoho psacím strojům a eventuálně dostaneš epizodu osmé série".

Už propad po šesté sérii, kdy došel materiál z knižní předlohy, byl, jako kdyby člověk v autě přepnul z Expres FM na Rádio Impuls. Ten pocit, kdy sice chcete dojet do cíle, ale každou další minutu si víc a víc říkáte, jestli nebude lepší poslat auto z mostu.

Jestli bylo GoT něčím výjimečné tak to byla neuvěřitelná komplexnost postav a celé zápletky. Díky mnohovrstevnosti každého jednoho (byť nedůležitého) člověka divák skoro zapomínal, že kouká na fantasy. Ty postavy žily. Byli to lidi z masa a kostí se všemi jejich démony a freudovskými komplexy. Bylo úžasné sledovat, jak se v čase jejich osobnosti vyvíjí, jak se z otloukánků stávají hrdinové všedního dne, jak se z postav, které jsme nesnášeli, stávají lidi, kterých si vážíme a naopak...

Kam se to proboha všechno ztratilo?

Od začátku sedmé série jakoby všem postavám totálně jeblo. Sledujeme patetické figurky, které se dokola předhání v tom, kdo se bude chovat jako větší idiot. Fyzika neplatí. Postavy se teleportují tisíce kilometrů daleko. Válečnictví, které až do obléhání Riverrunu bylo jak z učebnice historie, najednou působí, jak když si hrají děti s vojáčky, jenom aby režisér dostal hezké obrázky. Veškerý komplexní vývoj každé postavy dostává totálně nafrak, jenom aby výsledek odpovídal tomu, kam to noví scénáristé chtějí dovést.

Z geniálně napsané pseudo-historické show se stal průměrný hollywoodský blockbuster. Namísto napínavých dialogů máme CGI průlety na dracích. Namísto nečekaných surových odchodů našich oblíbených postav máme melodramatickou kupu patosu, na konci které si člověk říká "ježišmarjá, už jí kuchni, ať můžu jít chrápat". Sedm sérií budovaný záporák, kolem kterého visí ve vzduchu tisíc otázek, prostě jen tak zhasne. Nazdar. Veškerá desítky dílů citovaná proroctví tam byla prostě jen pro smích.

A jestli je něco opravdu bolestivé, pak je to koukat na rozhovory s tvůrci po každém díle, kde si obhajují, proč udělali věci tak, jak je udělali. Takovou míru diletantismu najdete už jen v logistickém centru Českých drah. "Proč zombie medvěd? No... kluci z vizuálního nám přinesli ukázat nějaké obrázky. My na to koukli a řekli jsme si 'OMG, musíme tam mít zombie medvěda!'"

Fuck you. Chudák George R. R. Martin. Dva roky čekání na "velké finále", jenom abych se těšil, až bude po všem. Kdo vyhraje, prohraje, umře nebo přežije je mi už opravdu buřt.

Jenom se děsím, s čím ještě přijdou.

Zpět na kategorie

bottom of page