top of page

KATEGORIE

KATEGORIE

OMG, ona tam má plasty! :O

Tahle fotka nedávno se stala jednou z nejsdílenějších fotek na sociálních sítích. Je na ní mladé ekologická aktivistka Greta Thunberg při cestě vlakem na konferenci v Davosu. Sdíleli ji tehdy paradoxně hlavně lidé, kteří s jejími postoji na ochranu klimatu nesouhlasí. Proč?

No přeci proto, že Greta volá po omezení produkce plastů a sama má na stole "salát v plastovém obalu, plastový kelímek, plastová víčka na lahvích, plastovou propisku, chleba v plastovém sáčku...". Pokrytec jeden! Přesně s takovým doprovodným komentářem to sdíleli i lidé, které považuji za jedny z chytřejších. Je to ale vážně tak?

Hele, pomineme, že kelímek je z papíru, a pojďme se mrknout třeba na obal na salát. Každý den chodím do saláterie kousek od práce a každý den si tam koupím salát a polévku s sebou, takže je dostanu v "plastových" obalech. Nebo to tak alespoň vypadá. Obaly totiž vyrábí firma Vegware a stejně jako stovky podobných firem na světě, dělají to nejlepší, co můžou, aby zmenšili dopady našeho životního stylu na životní prostředí. To, co se totiž tváří jako plast a má téměř všechny vlastnosti plastu, je ve skutečnosti "bioplast" vyrobený z kukuřičného škrobu a kyseliny mléčné. Materiál, který je 100% kompostovatelný a beze zbytku se v přírodě rozloží.

Ale dobře, to se věnuji jenom jedné věci, co ty ostatní?

Proboha, lidi... Plasty jsou jedním z nejlepších vynálezů, které věda přinesla. Problém není v tom, že existují a že je využíváme. Problém je v jejich absolutní nadprodukci. Plastové víčko na kovové lahvi je jedna z nejlepších věcí, ze které můžete pít, protože vám vydrží klidně desítky let. Kdyby člověk každý kus plastu, který vyrobí, používal alespoň pár let, pak tu žádný problém nemáme.

Jsou dokonce oblasti, kde se bez plastů obejdeme jen stěží. Např. veškerá chemie. Ale i tam se věci mění k lepšímu. Řetězec DM Drogerie nedávno představil ve svých prodejnách stanice na opakované plnění lahví s čistidly. Prostě si přinesete lahev od pracího gelu a natočíte si nový. Geniální. Bravo!

Není potřeba být ekoterorista

Být ekologický neznamená, zbavit se plastů a začít je ignorovat. Být ekologický znamená, tlačit na firmy, aby omezily jejich produkci na nutné minimum. Aby využívali pokroku a vědy a nabízely šetrnější alternativy. Znamená to přestat plýtvat vším a všude a raději kupovat trvanlivé věci (kudos to Frusack!). Nekupovat nové, když se ty staré rozbijí, ale radši se je pokusit opravit. Znamená to přemýšlet o sobě jako o součásti velkého ekosystému a snažit se ten křehký balanc neničit.

Ale chápu. Jde to těžko. I já s tím mám problém. Asi je snadnější vysmát se patnáctileté holce, že si dovolila koupit na cestu do vlaku chleba v igeliťáku. Patnáctileté holce, která toho za dva roky dokázala víc, než většina z nás dokáže za celý život. Zmobilizovala mladé po celém světě. Její proslovy vedly k tomu, že vlády a korporace začaly podnikat konkrétní kroky k ochraně planety. Inspiruje, budí vášně, živí diskuzi...

Myslím, že si zaslouží diplom a ne ventilaci naší vlastní malosti a zbytečnosti při každém zdánlivém přešlapu.

...a klidně zatavit do plastu. Ať jí vydrží.

Zpět na kategorie

bottom of page