top of page

KATEGORIE

KATEGORIE

"Bezpečná Praha bez strachu z migrantů!"

...hlásá ten pitomec z předvolebního plakátu v pražským metru. Heslo, který možná zafunguje v Dolním Hrozenkově (sorry, jestli tamějším křivdím), ale jednoduše nemůže fungovat v Praze. Z jednoho prostýho důvodu: Praha ŽIJE globalizací a multikulturalismem - tak jako ostatní světový metropole.

A nemůžeme se divit, že tohle Franta ze Sedlice nechápe. Není to proto, že by byl hloupější, nebo měl jiný hodnoty, než máme my (všichni přece chceme pocit bezpečí a jistoty). Jenomže v Sedlici prostě žádnej cizinec nikdy nežil a nežije, a jestli jo, tak je to pravděpodobně asijská rodina, která provozuje večerku, namísto obecního krámu, kterej se beztak neuživil a léta byl zavřenej. A tam se žádnej střet kultur nekoná. Kdyby Franta familiérně nezdravil každý odpolko vietnamskýho kluka za kasou, ani by s nim nepřišel do styku. Dopad globalizace na českej venkov se limitně blíží nule.

Ale my, pražský "pepíci", zažíváme míchání kultur dnes a denně. Na škole studujeme s cizinci - možná máme mezi nima dokonce dobrý kamarády. Naše kamarádky z dětství s nima chodí a berou si je. Máme je za sousedy v domě, a když jdeme do baru, občas se celej večer nebavíme jinak než anglicky, aby všichni u stolu rozuměli.

V pražským metru se člověk rozhlídne po vagonu a uvidí celou planetu na pár čtverečních metrech: Černošskou rodinku, asijskýho byznysmena, muslimskou studentku medicíny, ruskou bandu kamarádek...

Ne. Nebojíme se cizinců. Máme je rádi. Přináší nám novej pohled na svět a jiný zkušenosti. Dělají nám život pestřejší! A pokud nám cizinci osobně vadí, je to proto, že dělají něco, co nám vadí i u "našich": hluk, nepořádek nebo se prostě jen chovají neslušně.

Přesto JE tu něco, co Pražany trápí v souvislosti s migrací - a ne, Tomio, není to strach ze ztráty vlastní kultury. Je to cena domů a bytů, která roste s tím, jak se do Prahy stěhuje spousta západoevropanů a severoameričanů, co mají zkrátka víc peněz a můžou nabízet větší nájmy. Kvůli tomu pak máme problém sehnat rozumný bydlení a Praha naprosto selhává ve výstavbě, ale taky v regulaci krátkodobýho bydlení.

Takže si trhni, Okamůro. My se na tvoje fašistický řečičky, schovaný za primitivní hesla, lapit nenecháme.

Zpět na kategorie

bottom of page