top of page

KATEGORIE

KATEGORIE

Já a politika: "v komplikovaném vztahu"

Pokud nedokážete pochopit voliče některých parlamentních stran, pak gratuluji - pravděpodobně jste nikdy nebyli ve složitém partnerském vztahu. Politika je totiž v tomhle konkrétním případě jako špatný vztah. Je to intenzivní, ale nedává to smysl. Pro většinu lidí není takový výběr řízený rozumem - jsou to čité emoce. Jak potom ten vztah vypadá?

Je v něm holka. Říkejme jí třeba Andrejka. Znáte jí už od základky a vzpomínáte si, že tenkrát byla docela nenápadná, kdežto ve třídě byli jinak samý krávy. Mlátily třídní šprty, braly jim svačiny a o přestávce je zavíraly do skříněk (Ona se s nimi sice taky kamarádila, ale dneska říká, že to není pravda, že s nimi nic společnýho neměla).

Nicméně jste na třídním srazu a zrovna říkáte Andrejce, jak vám další holka zlomila srdce. Jak vám potají kradla peníze a táhla vás ke dnu. Už třetí holka v řadě! Házíte klišé o tom, jak budete do konce života na kluky nebo se budete soustředit jenom na sebe, když najednou Andrejka spustí: "Všechny holky jsou stejný. Všechny tě oberou a vůbec jim na tobě nezáleží," a vy víte, že tahle holka to krucinál všechno chápe! Když potom na baru vytáhne prso, aby pro vás získala slevu na panáky, už jste její.

Ráno se vzbudíte a myslíte jenom na ní. Vezmete jí na rande, na další... a ona je dokonalá! Pokaždé, když chcete něco říct, dokončí větu za vás. Ani vám nevadí, že najednou utrácíte víc, nebo že doma je čím dál větší bordel. Ale tou dobou se k vám dostanou první drby. Že Andrejka možná šprty nemlátila, ale třídním mlátičkám vydatně bonzovala. Že všechny své ex dostala na pokraj osobního bankrotu nebo rovnou do blázince...

"Ale... to přece nemohla být moje Andrejka?"

Když u vás zaklepe Policie a vyptává se na Andrejku, stále si nechcete připustit, že se možná něco děje. Ještě vás ani v nejmenším nepřešla úvodní zamilovanost a Andrejka vám před spaním šeptá tak hezké věci... Navíc už jste to přeci zažili tolikrát, že jste se museli poučit!

Ignorujete i to, že se u dveří objeví Andrejky ex a vypráví vám o jejích šílených praktikách. Andrejka má naštěstí na všechno vysvětlení: její bývalí prostě neunesli rozchod, tak se mstí. A ti ostatní, se kterýma nechodila? Ti pro změnu závidí. Může to být vůbec jinak? Proč byste jí proboha neměli věřit? Jí znáte, a milujete, ona vás (i když s vámi nespí). Oni vám jí určitě jen chtějí vzít! Když se ze dne na den začne kamarádit s vašim kolegou z práce - Miloušem - a domů se den co den vrací pozdě v noci, zeptáte se nezištně, jakej byl sraz s holkama.

...a pak jednoho dne přijdete z práce domů do vybíleného bytu a Andrejka nikde. Spořící účet ukazuje samé nuly, auto je fuč a ještě vám někdo do předsíně nasral. Naprosto vytočení jdete zapít žal do non-stopu pod barákem, a tam říkáte cizí buchtě, jak vám další holka zlomila srdce.

Jo a ta buchta se jmenuje třeba Tomio.

Zpět na kategorie

bottom of page