top of page

KATEGORIE

KATEGORIE

Co když zaklepe bačkorama?

aneb nejhorší varianta výsledku 2. kola:

Miloš Zeman - prezident České republiky - nevypadá, že by jeho zdraví dovolovalo dalších pět let ve funkci. Dokonce nevypadá, že mu dovolí dalších pět let života. A protože se tu množí komentáře typu "no a co, že vyhraje, stejně umře", nebo dokonce "já mu to tam hodím, protože to stejně nedoklepe", tak si pojďme jasně ukázat, proč je to ta nehorší možná varianta, která může nastat:

Česká Ústava takovou situaci nezná. Nemáme viceprezidenta, který by okamžitě úřad převzal. Je tu ale reálná možnost, aby si pravomoci prezidenta mezi sebou rozdělily celkem tři osoby: Premiér, Předseda sněmovny a Předseda senátu. Už jsme doma? Ne? Tak se mrkneme, co je to za lidi:

1. Premiér - momentálně de facto Andrej Babiš, který ačkoliv nemá důvěru sněmovny, sestavil menšinovou vládu, a už provádí čistky na ministerstvech a důležitých postech. Agent STB, mafián, lhář, zloděj. Nemusíme si dále představovat.

2. Předseda sněmovny - Radek Vondráček, hnutí ANO. Člověk, který budí pochybnosti od samotné nominace, když na otázku vydání Babiše odpověděl, že je potřeba se rozhodnout pro to, co bude lepší pro naší zemi. De facto loutka Andreje Babiše, která se pravděpodobně nepostaví svému zaměstnavateli.

3. Předseda Senátu - Milan Štěch, momentálně ČSSD, dříve člen normalizační KSČ a odborář. Jeden ze senátorů, kteří podepsali výzvu o územní uspořádání Číny a Tibetu, jakožto její součásti.

Tito tři pánové by mohli minimálně 10 dní vykonávat všechny důležité úkony, tedy například vzájemně si kontra-signovat dokumenty a zákony. 10 dní je totiž zákonná lhůta, během které musí Štěch vyhlásit nové volby.

Jenomže... musí? Kdo ho přinutí? Kdo ho odvolá, kdo ho odstaví?

Andrej Babiš může už nyní v klidu mít parlamentní většinu s pomocí komunistů a fašistů, s ní ovládnout klíčové posty a mít v podstatě bianco šek na tuhle republiku. A to všechno v situaci, kdy tu není ani dostatečný tlak na to, aby trestně stíhaný Premiér odstoupil nebo ho Sněmovna vydala, natož na kroky potřebné k vylízání se z takové situace.

Takže vás snažně prosím, pojďme se v druhém kole hecnout. Každý hlas bude potřeba.

Zpět na kategorie

bottom of page