top of page

KATEGORIE

KATEGORIE

Frustrace vs. arogance: 1:0

Uf. Ani ne třicet let po revoluci, kdy po nacistické okupaci a komunistické totalitě přišla demokracie, máme na prvních třech pozicích korporátní fašisty, komunisty a populisty, resp. krypto-fašisty. Přitom máme nejlepší životní úroveň v historii, jsme 6. nejbezpečnější země světa, každý má moderní technologie v obýváku, máme jednu z nejmenších nezaměstnaností a neválčí se tu, ani nehladovíme. Jak to?

Dlouho jsme si lechtali vlastní ega tím, že jsme voliče ANO a Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura - SPD nazývali lůzou, smáli jsme se, že jsou hloupí, nedostudovaní, a (i když jsme velmi často měli pravdu), zapomněli jsme na jednu jejich daleko horší vlastnost: závist.

Když hlupákovi řeknete, že je hlupák, nebude vám věřit. Tuhle skutečnost ilustruje výsledek slavné studie, známý jako Dunning-Krüger efekt. V související studii lidé podstupovali IQ testy a různé další dotazníky, a následně měli odhadnout, jak byli dobří. Výsledkem bylo, že hloupí lidé měli tendenci se přeceňovat, ale mnohem zajímavější byla fáze následující. Když totiž všem ukázali správné výsledky, a dali lidem možnost, aby upravili odhad své úspěšnosti, ti chytří se téměř přesně trefili, zatímco ti hloupí měli tendenci trvat si na prvním odhadu. I když už viděli, že se mýlí, stále si trvali na svém.

Hloupým lidem tedy nemá smysl říkat, že jsou hloupí. Ani je nemá cenu konfrontovat fakty. Fakta a názor mají pro ně stejnou váhu. Jakmile se pro něco rozhodnou, bude trvat neúnosně dlouho, než uznají chybu a spíše se to nestane nikdy. Jenže, když budete v lidech příliš dlouho živit představu, že jsou pro vás méněcenní, nastane efekt zvířete zahnaného do kouta: Zvíře začne štěkat a kousat. A to je moment, kdy se z hlupáka stává hloupá SVINĚ. A ne, nevadí mi použít tenhle výraz. Je to přesně to, co dává voličům ANO a SPD motivaci. Jsou to lidé, kteří se cítí odstrčení. Mají pocit, že jejich hlas je přehlížený a jejich situace se nezměnila, ať byla u vlády pravice nebo levice. Problém ale nevidí a nikdy nebudou hledat ve své slabosti nebo neschopnosti. Na vině přece musí být někdo jiný!

Takoví lidé ochotně přijímají teorie o zkorumpovaném systému, který je vykořisťuje, a už ani nechtějí čekat na vůdce, který by jim z marasmu pomohl. Chtějí hlavně umlčet ty, kteří se nad ně povyšují. Nevidí léta dřiny, studia, nasazení ani originální nápady, které elitu dostaly mezi elitu. Nedokáží objektivně posoudit, že ti lidé jsou prostě schopnější. "Vysoká škola života", kterou si ironicky umístí do popisu svého profilu, je pohrdání vzděláním a závist zároveň. Mají jasno: Není fér, aby se ONI měli dobře, když na NÁS všichni kašlou.

Přesně pro takové lidi přichází na scénu Andrej Babiš, Miloš Zeman - prezident České republiky - a Tomio Okamura - SPD. Dokáží nenávist živit a stačí k tomu jen to, aby nahlas řekli, co jejich budoucí elektorát hlásá denně u piva (jen zkuste zajít na vesnici do hospody): Za všechno můžou vysokoškoláci, vědci, novináři a tradiční elity! Chtějí se na vás obohatit, aby nemuseli jako vy dřít rukama! A jenom MY vás od toho dokážeme osvobodit. Co je na tom, že možná neříkají pravdu. Hlavně, že dokáží nasrat jejich domnělé nepřátele. Pokaždé, když se elity rozčilují u dalšího výroku Zemana, tihle lidé se sadisticky smějí.

Hele... Opravdu si myslíte, že šibenice na demonstraci byly nadsázkou? Po poslední válce rozhořčený dav věšel na lampy Němce, a nikdo se neptal, jestli se zrovna oni něčím provinili. Stejně jako tehdy, i dnes ti slušní raději mlčeli, a voliči zmíněných dvou stran jsou přesně ti lidé, co Němce tenkrát věšeli. Spravedlnost je pro ně jen ta, která přináší "spravedlnost" jim - rozumějte - taková, která bude znamenat, že ONI budou mít moc v rukou. Co je na tom, že tenhle kluk zrovna nic neudělal? Je to student, určitě studuje nějaký zbytečný obor, aby mohl brát jejich daně někde v neziskovce a rozkládat naši zem. Věřte mi - bez legrace -, že kdyby jste dali těmto lidem moc, budou lynčovat. A mentalita stáda je připraví o sebemenší náznak svědomí.

Jak s tím bojovat? Popravdě, nevím. Začínám si myslet, že jediná šance je, neustále ukazovat jejich lídry v pravém světle a čekat, až je sami zklamou. Ale hlavně: motivovat lidi, aby se zajímali. O historii, o politiku... aby dokázali třídit zprávy, hledat zdroje a neměli problém pochybovat. O informacích, o pravdě a také o sobě. Aby jejich základna minimálně nerostla, ideálně klesala.

A vy, co nechcete, aby za vás rozhodovali lidi jejichž hlavní hybnou sílou je zlost a závist, jděte prosím volit. Stále věřím, že je nás většina, jen jste málo slyšet. Je mi jedno, jestli to hodíte levici, nebo pravici. Ale prosím, volte strany, které chtějí tuhle krásnou dobu, ve které žijeme, co nejdéle udržet. Ne ty, kteří ji chtějí rozložit a půjdou klidně přes mrtvoly.

Díky,

Zpět na kategorie

bottom of page